RESEPI BUTTER CHICKEN

1 comments
RESEPI BUTTER CHICKEN


Bahan untuk perap
250g ayam boneless
1 sudu kecil garam
1/2sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk kari ayam
1 sudu besar tepung
1 biji telur

Bahan menumis

2 sudu besar mentega
1 biji cili merah (saya tak letak)
2 biji cili padi (saya guna 1 merah, 1 hijau)
1-2 tangkai daun kari segar
1/4 cawan heavy cream (susu cair abisss)
1/4 cawan air suam 
1 sudu besar gula
secubit pati ayam
secubit garam & lada sulah secukup rasa

Cara membuatnya
1. Perap ayam minima 1 jam
2. Panaskan kuali, cairkan mentega
3. Tumis cili merah, cili padi dan daun kari hingga naik bau
4. Tuangkan cream + air / susu cair dan diikuti bahan-bahan lain
5. Masak hingga kuah agak memekat dan sesuaikan rasa
6. Hidang dengan nasi panas dan sayur yang dicelur seperti sawi cina/buncis/asparagus


1 comment: